A snowboard története és jelene, alapismeretek

Észak-Amerikából ered, de mára már a világ minden részét meghódította. Íme egy rövid snowboard történelem.

A snowboard a havas sportágak egyik legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő ág. Néhány évtized alatt meghódította a hegyeket, világszerte óriási népszerűségnek örvend, különösen a fiatalok körében. Nagy sikerének egyik kulcsa, hogy a mozgás alapszinten viszonylag gyorsan megtanulható, közepes tudásszintnél pedig már élvezetesen használható nehezebb terep- és hóviszonyok között is. A SíTV a 2010-2011-es szezonban, együttműködve a Magyar Snowboard Szövetséggel saját oktatófilmet forgatott kezdő snowboardosoknak. A videókat itt lehet megnézni!
A legelső, kezdetleges hódeszkát 1965-ben csinálta a gyerekének egy Sherman Poppen nevű amerikai férfi. Két sílécet kötött egymás mellé, és arra állította rá a fiát. A 70-es, 80-as években főleg a szörfösök, hullámlovasok fejlesztették tovább az ötletet, eleinte kerekek nélküli gördeszkákkal, aztán átalakított szörfdeszkákkal próbálkoztak.
1985-ben rendezték az első snowboard világkupa futamot Zürsben, 1994-ben megalakult a Nemzetközi Snowboard Szövetség, nem sokkal később pedig felvették az olimpia programjára a hódeszkázást. Manapság már a téli olimpia egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportága a snowboard, különösen nagy a rajongó tábora a boardercross versenyszámnak.
Három meghatározó stílust különböztetünk meg: az alpin, a freeride és a freestyle stílusokat. Az alpin képviselői kemény, dinamikus deszkákat, kemény kötéseket és sícipőre hasonlító, de speciális snowboard cipőket használnak. Általában nagy sebességgel, éleken vezetett íveket húzva csúsznak le az előkészített, kemény pályákon. A freeride és a freestyle jellegzetessége a puha felszerelések használata, többnyire a számukra kialakított fun parkokban, félcsőben vagy pályákon kívüli terepeken, mélyhóban snowboardoznak.
Amilyen gyorsan nőtt a snowboard népszerűsége, olyan lassan szerették meg a síterepek üzemeltetői a hódeszkásokat. 1985-ben még csak az amerikai terepek 7 százalékán engedélyezték a snowboardozást. Mostanra viszont már a legtöbb helyen külön parkokat és ugratókat alakítanak ki a deszkásoknak. Nem csoda, hiszen a bérletvásárlók nagyjából 15-20 százalékát teszik ki ma már a snowboardosok, a legmagasabb az arányuk természetesen az amerikai pályákon.
Hogyan válasszunk snowboardot magunknak? Kiderül a SíTV snowboard oktatósorozatának első részéből!
Melyik boltokban érdemes körbe nézni? Katt ide!

felhasznált irodalom: Dosek Ágoston – Ozsváth Miklós: A sízés + 3

2010-12-05 20:52:39

Kapcsolódó oldalak

Kommentek

Hogy mik vannak? Szólj hozzá regisztráció vagy bejelentkezés után!

További hírek

Összes hír

SíTV a Facebookon!