Életet menthet síeléskor a bukósisak

Egy friss tanulmány szerint jelentősen csökkenti a sérülésveszélyt a bukósisak viselése. Szerencsére egyre többen használják.

Komoly tanulmányt végeztek az innsbrucki egyetem szakemberei arról, hogy mennyiben csökkenti a síelők és snowboardosok sérülésveszélyét, ha bukósisakot viselnek.
A tudományos munkáról még a BBC is beszámolt, így mindenképpen érdemes összefoglalni a legfontosabb megállapításokat.
A SíTV is készített egy videót arról, hogy miért van szükség bukósisakra, Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia elnöke beszél a filmen!
Az elmúlt években rendkívül gyorsan nőtt a bukósisakot viselő síelők és snowboardosok aránya az európai, illetve amerikai sípályákon. Ausztriában például már 60 százalék környékén van a bukósisakosok aránya, és az Egyesült Államokban is meghaladta az 50 százalékot. A magyar sípályákon nem készült még erről tanulmány, de saját tapasztalatok alapján 10 százalék alatt lehet az arány…


fotó a Hinterstroder síterepről - mindenki bukósisakban

Érdekes, hogy a felmérés szerint a haladó síelők között elterjedtebb a bukósisak, a kezdők kevésbé viselik. Az persze nem meglepetés, hogy a gyerekek nagyobb százalékban hordanak bukót, az idősebbek ritkábban.
Az innsbrucki egyetem megállapítása szerint a bukósisak a felnőtteknél 35 százalékkal, míg a 13 évnél fiatalabb gyerekeknél 59 százalékkal csökkenti a fejsérülések kockázatát.


ma már ők vannak kevesebben - Ausztriában 60 százalék a bukósisakot viselők aránya

A síelés és snowboardozás során körülbelül minden hetedik sérülés a fejet érinti, a bekövetkező haláleseteknél pedig vezető ok a fej sérülése. Vagyis, rendkívül fontos a fejünk védelme!
Azt mondják az innsbrucki szakemberek, hogy a fejsérülések 74 százaléka olyan esetekben következik be, amikor a sportoló a hóba veri be a fejét (ezeknél rengeteget védhet a bukósisak), 10 százaléka a fejsérüléseknek akkor történik, amikor másik síelővel ütközik valaki, 13 százalékban pedig idegen tárgyba veri be a fejét.

Akik nem hordanak bukósisakot, azzal magyarázták ezt, hogy zavarja a hallásukat és a látásukat. A tanulmány szerint, a hallást valóban zavarhatja, de nem jelentős mértékben, a látásban meg csupán annyira akadályozza a síelőket, mint egy átlagos síszemüveg.
Végül, azt is vizsgálták, hogy a bukósisak túlzott magabiztosságot okoz-e a síelőknél, esetleg nagyobb sebességre sarkallja őket. A mostani tanulmány szerint nincs ilyen “káros” hatása a bukósisakoknak.
 

Traffipaxokkal megmérték a síelők sebességét is néhány osztrák síterepen. Azt mondják, jelenleg a bukósisakos sízők átlagsebessége 44 kilométer óránként. Ez azért problémás, mert az uniós szabályok szerint a bukósisakoknak csak 22 kilométeres sebességig kell védenie ütközés esetén…
Több országban, illetve tartományban kötelező a gyerekek számára a bukósisak, erről már írtunk korábban.

 

2011-02-15 21:39:53

Kapcsolódó oldalak

Kommentek

Hogy mik vannak? Szólj hozzá regisztráció vagy bejelentkezés után!

További hírek

Összes hír

SíTV a Facebookon!