Mozdulatlan őrangyalok figyelik Vorarlbergben a sízőket

Szokatlan látvány fogadja a Vorarlbergben sízőket. Sportolás közben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel Antony Gormley brit művész „vigyázó” szobrai!

A szobrok szótlanul állnak Vorarlberg tájain. Egyenesen mozdulatlanul merednek maguk elé. Egyiknek-másiknak csak a felsőteste látszik ki a méteres hóból, néhányan sziklaszirtek takarásában vagy fenyőágak között bújnak meg alig észrevehetően. Antony Gormley figurái benépesítik a vidéket.

A brit művész és a bregenzi Kunsthaus közös projektje keretében 100 életnagyságú öntöttvas szobrot készített és helyezett el Vorarlberg gyönyörű tájaira. A projekt 2010 augusztusában kezdődött és 2012 áprilisában fejeződik be. A „Horinzon Field” elnevezésű tájinstalláció 150 km²-en, 2039 méter magasságban felállított, ember alakokból áll. 80 közülük Lech/Zürs térségében található, a legtöbb a Balmalm körül, a Trittkopfról a völgy másik oldalán Zürs felé vezető lesiklópályák mentén. További települések, ahol jelenleg is találkozhatunk a szobrokkal és ahova a projekt végéig újabb installációk kerülnek: Mellau Schoppernau Schröcken, Warth, Mittelberg és Klösterle Dalaas.
Antony Gormley Anglia egyik leghíresebb kortárs művésze. A mester a szobrokkal olyan helyeket kívánt megjelölni, ahol valaha ember járt vagy járhatott. A mester és a Kunsthaus Bregenz célja, hogy felhívja a figyelmet az ember és a természet ősi, megbonthatatlan egységére, kapcsolatára. A „Horizon Field” projekt minősül Ausztriában az eddigi legnagyobb természetbeni beavatkozásnak, amely ekkora területen érintette a táj látványának átalakítását.
Az elgondolkodtató műalkotásokra a sízők is felfigyelhetnek, hiszen a sportolás közben rendszerint felbukkan a tájban egy-egy alak, amely őrangyalként szemléli a közelben lévő sípályák forgatagát. Érdemes időt szentelni rá, és sízés közben megkeresni és megnézni a szobrokat. Az installációk helyeiről térkép készült, így nem kell tartanunk attól, hogy nem találjuk meg a táj mozdulatlan „őreit”!

Jó látni, hogy a művészet nem ismer korlátokat és kiléphet a múzeum falai közül. Az bizton állítható, hogy a „Horizon Field” valóban szokatlan módon szólítja meg a közönséget.

A fotókat Kunsthaus Bregenz/Markus Tretter készítette.
Térkép a szobrok helyeiről itt: http://www.kunsthaus-bregenz.at/horizonfield/html/standorte.htm

 

2011-11-01 13:28:52

Kapcsolódó oldalak

Kommentek

Hogy mik vannak? Szólj hozzá regisztráció vagy bejelentkezés után!

További hírek

Összes hír

SíTV a Facebookon!