Olvassunk a jelekben

Az időjárás-változás többnyire előjelet ad magáról. Ha tudunk olvasni bennük, sportolás közben sok kellemetlen meglepetéstől kímélhetjük meg magunkat!

Ha síelni, snowboardozni, hótalpas túrára megyünk vagy netán pályán kívüli sízésre szánjuk magunkat, érdemes tudnunk néhány fontos dolgot az időjárásról. Főként azért, mert ha olvasunk a jelekben, akkor nem érhet bennünket meglepetés, a gyors időjárás változás esetén időben el tudjuk hagyni a terepet és biztonságba tudunk húzódni (például a hüttékbe). Nem feltétlenül kell ahhoz meteorológusnak lennünk, hogy lássuk és tapasztaljuk mi várható az elkövetkezendő pár órában. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a profik által készített prognózisokat sem, sőt!
Természetesen az időjárási szabályok között is van kivételek, de elmondható néhány általánosság, amelyet érdemes megjegyeznünk. Nézzük, mi az, amit mi magunk is megfigyelhetünk és prognosztizálhatunk.

Íme, néhány fontos megfigyelés és következtetés:

Ha fényudvart látunk a Nap és a Hold körül számíthatunk arra, hogy lassan romlik az idő.
Ha napnyugtakor vörös színt látunk a távolban a rossz idő kelet felé tart, felhőtlen éjszakára van kilátás.

A távolban élesedő kontúrok száraz levegőt, stabilizálódó időjárást jeleznek. Az elmosódó kontúrok azonban nedves levegőre utalnak, lassan, fokozatosan romlik el az idő.

Amennyiben vörös színt észlelünk napfelkeltekor, nyugatról rossz idő közeledik.
Ha a repülő kondenzcsíkja hamar szétoszlik a magasban száraz levegő van,ez stabil időjárásra utal. Ha a repülő kondenzcsíkja sokáig megmarad, a magasban nedves levegő van, lassú időjárásromlás lehetséges.

Ha magasban vagyunk, és a síkvidék fölött ködöt látunk jó jel, mert az idő, ott ahol tartózkodunk sportolásra remek, hacsak a köd felső határa nem emelkedik és/vagy a köd nem oszlik szét.

A magasban lévő erős szél, amelyet gyors felhőmozgás kísér délnyugatról, romló időjárást jelez.

A fátyolfelhőzet, amely alatt szaporodó és vastagodó felhőpamacsok jelentkeznek, azt jelenti, hogy front közeledik, készüljünk fel, lehet, vissza kell fordulnunk.

A levegő nyomásának változása is sokatmondó. Most már a legtöbb síterepen találhatunk légnyomásmérőt, illetve az információs monitorokon a pályaüzemeltetők feltüntetik az értékeket. Ha a nyomás lassan és folyamatosan csökken, akkor hosszan tartó időjárásromlásra számíthatunk.
Ha röviden és gyorsan változik, rövid időtartamú időjárásromlás várható.
Ha a légnyomás lassan és folyamatosan nő, az alapvetően időjárás javulást eredményez.

Folytatjuk…

 

2011-11-19 12:50:03

Címkék:

Kommentek

Hogy mik vannak? Szólj hozzá regisztráció vagy bejelentkezés után!

További hírek

Összes hír

SíTV a Facebookon!